joi, 3 martie 2011

Tort cu fructe si frisca

Ingrediente - pe care le voi specifica, mai jos, pentru 1 (una bucata) tort:



1 blat de vanilie de cumparat, taiat in 3 straturi

crema:

500 de grame de smantana pentru frisca
2 oua intregi
coaja de la o portocala
2 cu varf linguri de gelatina granulata
150 de grame de zahar
1 plic de zahar vanilat
fructe asortate, cam 400-500 de grame (eu am folosit ananas proaspat, portocale si kiwi)

Pentru finisat:

500 de grame de frisca
2 linguri de zahar pudra
2 plicuri de intaritor pentru frisca

fructe asortate (eu am folosit portocale, ananas, physalis si mandarine), putina zeama de lamaie, 1 lingurita de gelatina granulata + 1 lingura de zahar praf

facultativ - 200 de ml. de sirop din compot si 1 plic de tort-gelee rosu cu care am acoperit stratul superior de frisca

Preparare:

In ce ma priveste, am ales solutia blaturilor de cumparat pentru ca nu am avut prea mult timp la dispozitie, dar se preteaza, desigur, orice blat de vanilie va place.

Pentru inceput, se pune gelatina pentru crema la inmuiat in 3-4 linguri de apa.

Fructele (pentru crema) se curata si taie in bucatele:



Ouale intregi, cu zaharul si zaharul vanilat, se pun intr-o cratita (specific - in poza se vad 4 oua pentru ca am preparat 2 torturi, deci totul e la la dublu):



Se pune cratita pe foc mic, amestecand continuu, pana se ingroasa. Se adauga coaja rasa de portocale:



In crema de oua fierbinte se incorporeaza gelatina hidratata, amestecand pana se dizolva complet:



Se bate frisca (500 de grame) tare. Se amesteca in compozitia de oua si gelatina 2-3 linguri de frisca:



Apoi, crema de oua se toarna peste frisca batuta:



Cu miscari circulare de sus in jos, se omogenizeaza frisca si crema de oua:



Fructele taiate in cuburi se scurg de zeama pe care au lasat-o (zeama de fructe se pastreaza) si se incorporeaza in crema:



Asamblare:

Pentru ca am avut de facut doua torturi si nu detin decat o singura forma cu inel detasabil, am ales sa asamblez torturile in cele doua ambalaje de plastic ale blaturilor.

Am asezat in forma primul blat, pe care l-am acoperit cu jumatate din crema:



Am acoperit stratul generos de crema cu al doilea blat, pe care l-am insiropat cu zeama lasata de fructe, apoi am pus al doilea strat de crema si am acoperit cu ultimul blat, niveland cat mai bine "constructia":



Tortul umplut se da la frigider pentru cel putin doua ore.

Intre timp se bate bat frisca pentru ornat, se indulceste cu zaharul praf si se stabilizeaza cu 2 plicuri de intaritor de frisca (sau o lingura de gelatina hidratata).



Fructele pentru ornat se taie in forme atragatoare (felii, jumatati crestate etc.) si se inmoaie intr-o solutie preparata astfel: se hidrateaza gelatina (1 lingurita) in 150 de ml de apa, se adauga zeama de lamaie si zaharul pudra, apoi se pune totul pe foc mic, amestecandu-se doar pana la topirea gelatinei (fara sa fiarba). Se lasa sa se racoreasca si se stropesc fructele taiate, preintampinand astfel oxidarea lor.

Se rastoarna tortul pe un platou:



Se acopera tortul cu ceva mai mult de jumatate din frisca batuta (restul se pastreaza pentru ornat, si se niveleaza pe cat posibil mai bine:



Din restul de frisca se fac forme cu ajutorul spritului stelat si deasupra se aseaza fructele pregatite pentru ornat:



Ideal ar fi sa mai stea la frigider inca 1-2 ore inainte de servire. E un tort proaspat si foarte racoritor

Un comentariu:

  1. tanti margareta, pune mana si fa-ti blog pe munca si retetele tale, nu pe furaciuni de la altii....se vede clar pozele luate de la Laura Laurentiu!

    RăspundețiȘtergere